Cena ropy WTI sa aj naďalej drží nad úrovňou 101 USD za barel

04.07.2013 Celý región

Bangkok 4. júla (TASR) - Cena americkej ropy sa aj naďalej udržiava nad úrovňou 101 USD za barel (159 litrov), kam ju vyhnali nepokoje v Egypte a pokles ropných zásob v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AP.

Trhy sa obávajú, že súčasný vývoj v Egypte, kde armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího, by mohol negatívne zasiahnuť dodávky ropy z Blízkeho východu na svetové trhy. Egypt totiž kontroluje Suezský prieplav, kľúčovú dopravnú tepnu, ktorou sa prepravuje časť dodávok komodity na trhy, väčšinou na európske.

Cenu ropy na vysokej úrovni udržali aj správy z USA, že zásoby ropy za predchádzajúci týždeň (do 28. júna) klesli až o 10,3 milióna barelov. To je viac než trojnásobok objemu, s ktorým počítali analytici. Tí očakávali pokles zásob len o 3 milióny barelov.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v auguste vzrástla napoludnie bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 16 centov na 101,40 USD (78,25 eura) za barel. Na záver stredajšieho (3. 7.) obchodovania sa cena WTI zvýšila o 1,64 USD a uzatvorila na úrovni 101,24 USD/barel. Cena severomorskej ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 26 centov na 105,50 USD/barel.
 

Vyberte región